AE-941

From Coastal Wiki
Jump to: navigation, search

AE-941 is een multifunctioneel geneesmiddel dat de vorming van nieuwe bloedvaten tegen gaat (zie: angiogeneseremmer), afgeleid uit haaienkraakbeen met potentieel als remmer voor de groei van kankercellen (zie: antineoplastische werking). Rechten op de ontwikkeling behoren toe aan het Canadese bedrijf Aeterna Laboratories (Quebec), onder de naam Neovastat®[1]. Neovastat® is geen specifieke chemische stof, maar eerder een gestandaardiseerd extract uit kraakbeen van haaien. Dit in tegenstelling tot Squalamine, een stof met gelijkaardige werking die geëxtraheerd word uit haaienlever.

In tegenstelling tot zuiver gedroogd haaienkraakbeen, waarvan de werking nooit aangetoond is in mensen, zijn er voor AE-941 significante aanwijzingen van zijn werkzaamheid uit vroege klinische testen.

Werking

AE-941 gaat de werking van de zogenaamde 'pro-angiogenische vasculaire endotheliale groeifactor' (VEGF) tegen, die normaal zorgt voor de groei van nieuwe fijne bloedvaten (capillairen)[2]. Hierdoor worden tumorcellen de zuurstof en voedingstoffen die ze nodig hebben om verder te groeien en te delen ontzegt. Tegelijkertijd lijkt het geneesmiddel in staat te zijn apoptose van endotheelcellen (een soort inwendige dekcellen) en de afbraak van reeds bestaande capillairen in een tumor te promoten.

Figuur 1[3]: Schematische voorstelling van de werking van Neovastat®

Oorsprong

Figuur 2[4]: De doornhaai (Squalus acanthias)

AE-941 is een extract uit haaienkraakbeen waarin enkel de stoffen met een massa kleiner dan 500 kDa zitten[5]. Het worden veelal geëxtraheerd uit kraakbeen van de doornhaai (Squalus acanthias). Commercialisatie en breder therapeutisch gebruik worden, net als voor Squalamine, bemoeilijkt door de kwetsbare status van vele haaiensoorten, waardoor duurzame ontginning van de stof niet eenvoudig is. De anti-angiogenische en antineoplastische werkingvan AE-941 werd voor het eerst opgemerkt in 1997.


Referenties


Zie ook:

Lijst van mariene biotechnologie toepassingen